Beutazási feltételek és vízumügyintézés

AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK

Magyarország része a vízummentességi programnak, amely lehetővé teszi a magyar állampolgárok számára, hogy vízum nélkül utazhassanak az Egyesült Államokba. 2009. január 12-től a vízummentességi program kellékévé vált az elektronikus beutazási engedélyezés (ESTA). Az ESTA egy kérelmező rendszer minden vízummentes országból (köztük Magyarországról) érkező beutazó számára. A vízummentességi program látogatók milliói számára könnyítette meg az Egyesült Államokba történő beutazást azzal, hogy egyetlen követelménye egy gépi beolvasásra alkalmas útlevél volt. Mostantól a fokozott biztonsági előírások miatt ezen látogatóknak utazásuk előtt beutazási engedélyt (ESTA-t) kell kérvényezniük. Mint mindig, egy, a vízummentes ország által kiállított, gépi beolvasásra alkalmas útlevél vagy e-útlevél ezután is az USA-ba való belépés feltétele. Az ESTA kérelmezés folyamata teljes egészében online történik, az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma (DHS) működtetésében.

A beutazási engedély nem vízum. Nem vízummentes országból származó személyek még csak meg sem kísérelhetik beutazási engedély kérelmezését. Az ESTA azt a célt szolgálja, hogy a Belbiztonsági Minisztérium minden vízummentes beutazót átvilágíthasson, mielőtt még elhagynák saját országukat. Az USA-ba tartó magyar utazók számára ajánlott, hogy indulásuk előtt legalább 72 órával jelentkezzenek beutazási engedélyért. A jóváhagyott beutazási engedély nem garancia az országba történő beléptetésnek, de előfeltétele az USA-ba légi vagy vízi úton történő beutazásnak.

EGYIPTOM

A beutazáshoz útlevél (a belépéstől számított további 6 hónapig érvényes) és vízum szükséges. A részvételi díjak általában tartalmazzák a vízum és ügyintézés díját. Lehetőség van egyénileg, a helyszínen megfizetni a vízum díjat, ennek díja 25 USD vagy ennek megfelelő EUR/EGP ellenében. Ebben az esetben a vízum megléte az utas felelőssége. A Neckermannál foglalt budapesti csomagtúrák esetében az ár már tartalmazza a vízumot!

TUNÉZIA

Magyar állampolgárok érvényes útlevél birtokában 30 napig vízummentesen utazhatnak Tunéziába. Az útlevélnek visszaérkezéstől számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

KENYA

Új vízumigénylési szabályok léptek életbe Kenyában! 2015. július 2-től megváltozott a vízum igénylési módja, a továbbiakban csak előzetesen kifizetett és kérelmezett elektronikus vízummal lehet belépni az országba. A kenyai vízum beszerzése 8-10 napig is eltarthat. Magyar állampolgár vízum, megfelelő anyagi fedezet, oda-vissza érvényes menetjegy felmutatásával utazhat be a Kenyai Köztársaságba. A vízum kiadásakor az útlevélnek legalább még 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Vízum ügyintézés: A kérelmet az alábbi weboldalon lehet kérelmezni. a következő lépésekben:

https://account.ecitizen.go.ke/register

  1. Az oldalon található VISITOR (kék színű) fülre kattintva létre kell hozni egy felhasználó fiókot. Ehhez szükséges egy e-mail cím, név és állampolgárság megadása A regisztráció sikerességéről igazoló e-mailt küld a rendszer.
  2. A felhasználó névvel és jelszóval történt belépés után fel kell tölteni egy digitális fényképet (fénykép mérete maximum: 500pc X 500px)
  3. A következő lépésben ki kell választani a vízum típusát (Ez rövid távú látogatás esetén jellemzően a VISITOR vízum.)
  4. A megjelenő vízumigénylő ívet ki kell tölteni. Ennél a lépésnél kiemelten fontos a teljes és pontos kitöltést, mert a rosszul feltöltött kérelmeket elutasítják!
  5. Fel kell tölteni az útlevél beszkenelt adat oldalát, ahol a fénykép és a további személyes adatok találhatók.
  6. A vízumdíjat az elektronikus felületet használva kell kifizetni VISA vagy MASTERCARD használatával.
  7. A befejezést követően a kérelem továbbítása kerül elbírálásra. A döntésről az előzetesen regisztrált e-mail címre küldenek értesítést. Ez akár 7 napig is eltarthat!
  8. A döntésről szóló e-mail megérkezése után jelentkezzen be ismét a fiókjába a jelszóval és felhasználónévvel, majd töltse le és nyomtassa ki a vízumot.
  9. A kinyomatott vízumot a Nairobiba tartó repülőgépbe való beszállás előtt ellenőrzik, amennyiben nem rendelkezik a kinyomatott vízummal megtagadhatják a repülőgépre való beszállást.
  10. Kenyába való megérkezés után útlevele mellett adja át a kinyomtatott vízumot a beléptetést bonyolító tisztviselőnek.

TANZÁNIA - ZANZIBÁR

Beutazási szabályok: Magyar állampolgár vízum birtokában, megfelelő anyagi fedezet felmutatásával utazhat be Tanzániába. A vízum a határokon felvehető, ára 50 dollár. A vízum kiadásakor az útlevélnek legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie. A normál vízum a beutazástól számított három hónapig érvényes és kizárólag egyszeri beutazásra jogosít, egy alakalommal további három hónapra meghosszabbítható. A többszöri vízum 3-12 hónapig érvényes.

A szárazföldi Tanzánia és Zanzibár szigete közötti mozgás országon belüli utazásnak számít, így ehhez külön vízumra nincsen szükség.

Egyéb információ: Idegenforgalmi adó jogcímen az utasok további 1 USD/fő/éj fizetendő a szállodában a helyszínen.

Vízum ügyintézés:  Belépéskor a helyszínen fizetendő: kb. 50,- USD/fő (egyszeri belépésre jogosít)

Kiutazás:  Kötelező illeték fizetendő a helyszínen: kb. 48,- USD/fő

MAURITIUS

Beutazási szabályok: A magyar állampolgárok meghatározott feltételek teljesítése esetén vízummentesen utazhatnak be az országba (az utazás időpontját hat hónappal meghaladó érvényességű és két üres oldallal rendelkező útlevél; visszautazásra szóló, érvényes repülőjegy; visszaigazolt szállásfoglalás; jogosultság a származási/tartózkodási hely szerinti országba történő belépésre; a tartózkodáshoz szükséges anyagi feltételek igazolása (100 USD/nap). Az utazáshoz ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. 
Az útlevélnek a visszautazástól számított 6 hónapig még érvényesnek kell lennie.

SEYCHELLE – SZIGETEK

Beutazási szabályok: A magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak a Seychelles-szigetekre. A 30 napig érvényes ingyenes Visitor’s Permit érkezéskor a repülőtéren történő kiállításának feltételei: Az utazás időpontját hat hónappal meghaladó érvényességű útlevél; Visszautazásra szóló, érvényes repülőjegy; Visszaigazolt szállásfoglalás; Jogosultság a származási/tartózkodási hely szerinti országba történő belépésre; A tartózkodáshoz szükséges anyagi feltételek megléte (150 USD/nap)

THAIFÖLD

Beutazási szabályok:  Az útlevélnek a belépéstől számított 6 hónapig még érvényesnek kell lennie.

A thai kormány döntése alapján a magyar állampolgárok 2011. augusztus 11-től a 30 napot nem meghaladó turista célú beutazások esetén mentesülnek a vízumkötelezettség alól.

Amennyiben az utazó nem légi határátkelőhelyen lép be Thaiföldre, csak 15 napot tartózkodhat vízummentesen az országban. A nem turista célú, illetve a harminc napot meghaladó tartózkodáshoz továbbra is vízum szükséges, melyet állampolgáraink a Thaiföldi Királyság Budapesti Nagykövetségén igényelhetnek.

Bővebb információ:
http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/TH/hu/Konzuliinfo/Konzuliinfo4.htm

INDONÉZIA – BALI

Beutazási szabályok: Magyar állampolgárok, amennyiben a beutazás célja turizmus, családlátogatás, szociális, kulturális, művészeti, hivatalos kapcsolatok ápolása, konferencián vagy nemzetközi kiállításon történő részvétel, indonéziai telephellyel rendelkező vállalkozás által szervezett megbeszélésen történő részvétel, 30 napnál rövidebb időre tervezett tartózkodással vízummentesen léphetnek Indonézia területére. Minden egyéb beutazási cél (munkavégzés, filmforgatás, újságírói és marketing tevékenység), illetve 30 napot meghaladó tervezett tartózkodás esetében az Indonéz Köztársaság Budapesti Nagykövetségének konzuli hivatalánál kell vízumkérelmet benyújtani. Az országba történő belépés napjától számítva az útlevélnek legalább 180 napig érvényesnek kell lennie.

Kiutazás: Hazaindulás előtt a repülőtéren kilépési illetéket kell fizetni: 150.000 rúpia

SZINGAPÚR

Beutazási szabályok:  Az útlevélnek a visszautazástól számított 6 hónapig még érvényesnek kell lennie, visszautazásra szóló, érvényes repülőjegy, a tartózkodáshoz szükséges anyagi feltételek megléte. 90 napnál hosszabb tartózkodás esetén vízum szükséges.
Ha az utazó 6 hónapon belül érkezik sárgaláz járvány által veszélyeztetett országból, akkor érvényes, sárgaláz elleni oltási igazolvánnyal kell rendelkeznie.


MALAJZIA

Beutazási szabályok:  Az útlevélnek a tervezett beutazástó napjától még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. 90 napnál hosszabb tartózkodás esetén vízum szükséges.

SRI LANKA

Beutazási szabályok:  2012. január 1-jétől a Sri Lanka-i beutazáshoz vízum szükséges.
A 30 napos turista vízum előre igényelhető a www.eta.gov.lk honlapon keresztül. Ára 35,- USD./fő.
Az ETA rendszerben történt bejelentkezést követően kapott hivatkozási számmal tudják majd felvenni a vízumot a colombói nemzetközi repülőtéren.

Fontos! Az úti okmány érvényességének hat hónappal meg kell haladnia a Srí Lanka-i tartózkodás végét.

MALDÍV-SZIGETEK

Beutazási szabályok:  Érvényes útlevél (belépéstől számított 2 hónapig kell érvényesnek lennie) és érvényes retúr repülőjegy szükséges. A határon belépéskor igényelhető a legfeljebb 30 napos tartózkodásra szóló turista vízum, feltéve, hogy a kérelmező rendelkezik a tovább-, vagy visszaútra szóló repülőjeggyel, szállodai szobafoglalással, valamint napi 150 USD-nyi anyagi fedezettel a megélhetése költségeinek fedezésére. A max. 30 napos tartózkodásra szóló vízum paramétereinek meghatározása (a vízumban foglalt tartózkodási idő engedélyezése) a beléptetést engedélyező bevándorlásügyi hatóság képviselőjének diszkrecionális jogköre, vagyis a 30 napos tartózkodás csak lehetőség. Vízumkérelmet az érkezéskor a maléi nemzetközi repülőtéren lehet benyújtani. A helyben kiállított vízum érvényességi ideje legfeljebb 30 nap, ami a Maldív-szigeteken való tartózkodás során meghosszabbítható.

DOMINIKAI KÖZTÁRSASÁG

Beutazási szabályok:  Magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak be a Dominikai Köztársaságba, ugyanakkor az országba való megérkezéskor 10 USD értékű turistakártyát kell kiváltaniuk.

Ezt a turistakártyát megvásárolhatják a Dominikai Köztársaság nagykövetségein és konzulátusain, vagy az országba érkezéskor a reptéren. A turistakártyával 60 napig tartózkodhatnak az ország területén.

Magyar állampolgárok számára a Dominikai Köztársaságba való beutazás, az ország elhagyásától számított három hónapig még érvényes útlevél birtokában történhet.

Azon személyek, akik meg szeretnék hosszabbítani tartózkodásukat, be kell fáradjanak a Santo Domingoban található Migrációs Hivatalba és kérvényezniük kell a kártyájuk meghosszabbítását. Amennyiben ezt elmulasztják, az ország elhagyásakor a helyi hatóságok büntetést rónak ki, ami az országban eltöltött idő függvényében 30 USD-tól 500 USD-ig terjedhet.

Kiutazás: Kiutazáskor hivatalosan 20 USD/fő kilépési illeték megfizetése kötelező.

JAMAIKA

Beutazási szabályok: Turisztikai céllal, kulturális csereprogramok és a rövidtávú üzleti utazások esetén – 30 napot meg nem haladó tartózkodás idejére – magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak be Jamaicába. Az utazáshoz felhasznált útlevélnek a tervezett tartózkodás végétől számított további, minimum három hónapig érvényesnek kell lennie.

Amennyiben az utazó a 30 napos vízummentességet biztosító időtartamot meghaladóan is az országban kíván tartózkodni, fel kell keresnie a tartózkodási engedélyek meghosszabbításáért felelős hivatalt (Immigration Office, 25 Contant Spring Road, Kingston 10) vagy információért, a tiszteletbeli magyar konzulátus irodáját.

Legkésőbb indulás előtt 96órával a Condor Secure Flight (API Data Form) adatok kitöltése kötelező a Condor honlapján keresztül.

KUBA 

Beutazási szabályok:  Magyar állampolgárok számára a Kubába való beutazás az ország elhagyásától számított három hónapig még érvényes útlevél birtokában történhet. 2001. október 1-jétől magyar állampolgár csak érvényes vízum (díja: 22 EUR) vagy turistakártya (Tarjeta de turista) birtokában utazhat be Kubába. Vízumot a Kubai Köztársaság Budapesti Nagykövetségén, turistakártyát szintén ott, vagy néhány utazási irodában lehet beszerezni. Néhány légitársaság (pl. Jetairfly, Air Canada) díjmentesen biztosít utasainak turistakártyát, érdemes erről informálódni. Vízumfelvételkor és beutazáskor a kubai hatóságok kérhetik a szálloda vagy a magánszállás (casa particular) foglalásának igazolását.

A vízumelőírásokról Kuba budapesti nagykövetségének honlapján (www.embacuba.hu) a Konzulátus, Vízumkérelem, Turista kártya menüpontok alatt találhat az érdeklődő információkat.

A reptéri tranzitálás vízummentes.

A kilépési illeték mértéke a jelenlegi szabályozásokat tekintve 25 USD/fő. (infantokat kivéve)

A turista kártya ára 25 EUR. A helyszínen nem kiváltható, előre meg kell vásárolni.

Legkésőbb indulás előtt 96 órával a Condor Secure Flight (API Data Form) adatok kitöltése kötelező a Condor honlapján keresztül.


MEXIKÓ

Beutazási szabályok:  Magyar állampolgár a kiindulási országtól függetlenül, turizmus, tranzitálás, valamint üzleti tárgyalás céljából 180 napig vízum nélkül léphet be, és tartózkodhat Mexikóban. A belépéskor a migrációs hatóságok formanyomtatványt töltetnek ki a beutazóval. Javasoljuk a magyar magánútlevél, a mexikói beutazás tervezett időpontjától még legalább 1 évig érvényes legyen.

A/ Az első 180 napos, vízummentes turista-tartózkodás tetszőleges időpontban megszakítható, és az országból történt igazolt kilépés (azaz, a határon történt ki- és újabb beléptetéskor, a bepecsételés) után, ismét kezdődhet egy újabb 180 napos időszak. Ennél több, azaz kétszeri, turista-tartózkodásra jogosító, összesen, max. 360 napos tartózkodásnál többre nem nyújt lehetőségét az új mexikói szabályozás.

B/ Kivételes esetekben - akár az első 180 napos, akár a második 180 napos turista–tartózkodás idején - a Bevándorlásügyi Hivatal jogosult lehet annak a kérelemnek a vizsgálatával foglalkozni, amelyet magyar (vagy más, EU-s) állampolgárok a turista „migrációs státuszuk”-nak, az időlegesen megváltozott körülményeikre hivatkozással (házasságkötési szándék, vagy munkaszerződés és/ vagy FM2 kiváltásának alaposan indokolható esetei), hivatalos dokumentumokkal is igazolható formában fennállnak.
Legkésőbb indulás előtt 96 órával a Condor Secure Flight (API Data Form) adatok kitöltése kötelező a Condor honlapján keresztül.